Εκπαιδευτικά Νέα

Εκτύπωση PDF

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (5/7/2011)

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση το οπόιο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.ekp.gr .

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αρκετών εφημερίδων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, από την αρμόδια υφυπουργό κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη, αποφασίστηκε τα μαθήματα στα Λύκεια θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου ενώ τα μαθήματα στο Γυμνάσιο θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου.

Η έκδοση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η εσπευσμένη ολοκλήρωση των μαθημάτων και τη μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κέντρα, ενώ διευκολύνεται η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν λόγω των μαθητικών καταλήψεων στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι πέρσι τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν στις 10 Μαΐου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό έγινε με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αφού η διαδικασία δεν θα παρατεινόταν μέσα στον Ιούλιο, και άρα δεν θα δίνονταν η αποζημίωση σε καθηγητές που θα στελέχωναν τις επιτροπές για την παραλαβή των μηχανογραφικών μέσα στο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" το χρονοδιάγραμμα των διάφορων διαδικασιών που σχετίζονται με τις πανελλαδικές είναι το εξής:

- Τα μαθήματα στα λύκεια θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα αρχίσουν τη Δευτέρα 21 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Οι ημέρες των εξετάσεων των υπολοίπων μαθημάτων θα οριστούν ανά διήμερο (πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα" οι εξετάσεις θα αρχίσουν είτε στις 18 είτε στις 23 Μαϊου).

- Περί τις 10 Ιουνίου θα αρχίσουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις.

- Περί τις 15 Ιουνίου θα οργανωθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

- Περί τις 20 με 25 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμοί στα έξι υποχρεωτικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

- Από τις 2 έως και τις 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα λαμβάνουν τις Βεβαιώσεις Πρόσβασης στα ΑΕΙ, ενώ θα οριστικοποιούν και τα μηχανογραφικά τους δελτία με τη σειρά κατάταξης των σχολών στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν.

- Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.